Çayın Tarihçesi

Çay nasıl keşfedildi?

Bir rivayete göre M.Ö. Ⅲ. YY.’ da ilk kez Çin’ de keşfedilen çayın hikayesi şöyle başladı. İmparator Shenn Nung bir çay ağacının altında otururken, elinde bulunan sıcak su dolu kaseye ağaçtan çay yaprakları düşer. Yaprakların suya verdiği renk ve tadı fark eden imparator, ilk olarak çayı şifa amaçlı kullanmaya başlar ve ülkede tedavi amaçlı kullanımını sağlar. Sonrasında Çin’ de ticaretin gelişmesiyle birlikte ticari bir unsur haline gelir.

Çay nedir?

Çaygiller(Theaceae) familyasından Camellia cinsine ait, yaprak ve tomurcukları çay üretiminde kullanılan bir bitki türüdür. Çay sudan sonra dünyada en çok tüketilen alkolsüz içecektir. Yüzden fazla ülkede çoğunlukla ticari amaçlı yetiştirilmektedir. Çay; polifenoller, kafein, mineraller ve eser miktarda vitamin, aminoasit ve karbonhidrattan oluşur. Çayın bileşimi, maruz kaldığı işleme bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Çay çeşitleri

Çay genel olarak 5 grupta incelenir. Beyaz çay, yeşil çay, oolong çayı, siyah çay ve pu-erh, Camellia Sinensisten oluşan ana çay çeşitleridir. Bitki ve meyve çayları ise Camellia sinensis içermez, çeşitli çiçekler, baharatlar, bitkiler ve meyvelerden yapılır. Bitki ve meyve çayları, çay bitkisinin yapraklarını içermez.

Ülkelerine göre çaylar

Çin çay çeşitleri; yeşil çay(jasmine pearls, blossom teas), sarı çay, oolong- tie guan yin, beyaz çay, siyah çay, pu-erh.
Hindistan çay çeşitleri; siyah çay (darjeeling, assam, masala chai, english breakfast), yeşil çay.
Japonya çay çeşitleri; yeşil çay(sencha, hojicha, gyokuro, genmaicha, matcha).
Srilanka çay çeşitleri; siyah çay (ceylon, earl grey, english breakfast).
Türkiye çay çeşitleri; siyah çay, yeşil çay, oolong.
Tayvan çay çeşitleri; oolong, milk oolong.
Fas çay çeşitleri; moroccan green.

Çay nasıl hasat edilir?

Çay bitkilerinin hasat edilebilmesi için 3 yaşına gelmeleri beklenir. Zamanı geldiğinde el ile hasat başlar. Yılda iki hasat dönemi vardır. İlk hasat “ilk renk” olarak adlandırılır ve ilkbaharda gerçekleşir. İkinci hasat ise yaz aylarında yapılır ve “ikinci renk” olarak adlandırılır. Çayın kalitesi yetiştiği bölgenin toprağına, iklimine, yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.